Hoe werkt een Windturbine?

 

Een windturbine kan door wind stroom opwekken. De turbine heeft een rotor, een gondel en een mast. Bovenop de mast zit de gondel en een rotor. De rotor bestaat uit twee of drie ‘bladen'. De windvaan geeft aan uit welke richting de wind komt. Als de windvaan weet uit welke richting de wind komt, dan zorgt de kruimotor ervoor dat de windturbine in de richting van de wind wordt gezet. De windmeter meet hoe hard het waait. De wind zorgt ervoor dat de rotor gaat draaien. Deze draaiende beweging wordt doorgegeven aan een generator. De generator wekt, net als een dynamo bij een fiets, stroom op. Deze stroom wordt via een kabel in de mast, naar het stroomnet getransporteerd.

Werkt een windturbine ook bij windkracht 11?

 

Een windturbine levert elektriciteit vanaf windkracht 2 en schakelt boven windkracht 10 af. De reden dat de turbine dan uitgaat is dat er dan teveel spanning komt te staan op de mast en de bladen. Windturbines zijn nu nog niet sterk genoeg te maken om boven die windsnelheid te draaien.

 

 

Hoe stopt een windturbine met draaien?

 

De bladen van een turbine kunnen draaien. Om te stoppen draaien de bladen naar binnen zodat ze geen wind meer vangen. Vaanstand heet dat.

 

 

Hoeveel energie wordt totaal opgewekt met windenergie?

 

Windenergie (op land en op zee samen) heeft in 2010 bijna 4% van het binnenlands elektriciteitsgebruik geleverd. In Zeeland staan er flink wat turbines, samen leveren ze zo'n 236 MW. Het nieuwe park levert 77.5 MW en is daarmee het grootste windpark van Zeeland.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved